Trans-Onderzoek

Wim Warrink 2Tentoonstelling Trans-Onderzoek

17 september t/m 15 oktober 2017
Opening op zondag 17 september om 15.00 uur

In het Trans- themajaar is de tentoonstelling Trans-Onderzoek gericht op verandering in de onderzoeksbenadering door kunstenaars, dit keer Wim Warrink en Henrike Scholten.

Wim Warrink:
“Een onderzoekende houding is een karaktereigenschap waar vorm aan te geven is. De logica en de wetenschappelijke wetten fascineren mij. Het zijn uitgangspunten van waaruit ik greep op de wereld of op eigen projecten krijg en vanuit waaruit de werken starten. Natuurwetenschappelijke en filosofische thema’s bevraag ik op mijn eigen manier. Ik ga daarin niet op zoek naar een sluitend antwoord zoals een filosoof of een wetenschapper dat doet, maar ik maak de thema’s ervaarbaar voor mezelf en anderen.
Het stellen van wezenlijke vragen is voor mij daarom een beginpunt en de oprechte zoektocht naar een antwoord mag het werk zijn. Antwoorden in wetenschappelijke zin blijven uit, maar onderweg wordt het raadsel zichtbaar gemaakt. Ik kom met een beeldend antwoord.
Momenteel houd ik me bezig met het wegschieten van zand, (vooralsnog) doormiddel van roterende wielen. Hiervoor worden elektromotoren en brandstofmotoren gebruikt. Ook wordt er onderzoek gedaan naar verschillende zandsoorten.
Tijdens de expositie zullen verschillende installaties te zien zijn.”

Henrike Scholten:
Henrike Scholten 3Zij laat in het SMAHK grote, gedetailleerde potloodtekeningen zien als ook een serie kleine olieverfschilderijen op paneel. Terwijl de manshoge tekeningen zijn opgebouwd uit subtiele kleurpotloodlijnen, zijn de schilderijen juist grof opgezet voor hun kleine formaat.
Op de afbeeldingen is het vaak onduidelijk wat je nou eigenlijk ziet. Het zijn ogenschijnlijk abstracte beelden, maar ze zijn vaak gebaseerd op foto’s van anatomische preparaten, dierenplacenta’s en andere vreemde onderwerpen.
Door dezelfde onderwerpen in verschillende media af te beelden experimenteert Scholten met verschillende vormen van stofuitdrukking, materialiteit en abstractie. Omdat de grenzen tussen figuratief en abstract vervaagd zijn wordt de scheidingslijn tussen ‘echt’ en verzonnen onduidelijk. De werken oscilleren daarmee tussen lelijkheid en schoonheid, tussen lompheid en verfijning.

De tentoonstelling is te zien van 17 september t/m 15 oktober op donderdag t/m zondag van 13-17 uur.

Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst, Venestraat 88, 9402GP Assen www.smahk.nl – info@smahk.nl – 0592 315316

Dit bericht is geplaatst in smahk, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *