Voodoo on history (+ Maand van de Filosofie)

naamloos13 april t/m 7 mei 2017 – Margriet van Weenen.
Opening op donderdag 13 april om 16.30 uur.

Voodoo on history is de derde tentoonstelling in het SMAHK themajaar Trans-Locaties Na Trans-Vorm en Trans-Praktijk is dit keer het kader Trans-Moment en gericht op verandering in de historische context.

Voodoo on history
The untitled illustrated history project – An evolution of an image

2015-2017, A visual essay

Culturen zijn sinds hun ontstaan nooit opgehouden met veranderen en ontwikkelen en deze onstuitbare veranderingen vormen samen dat wat wij ‘geschiedenis’ noemen.
(Yuval Noah Harari / Sapiens een kleine geschiedenis van de mensheid.)

Nihil est sin ratione
Nothing is without ground
Niets is zonder grond

(Martin Heidegger)

Mijn werk is gebaseerd op het idee dat elke verhaal een keer terugkeert, maar dan in een andere context, en daarmee potentiële betekenis. Mijn werk gaat over de spanning tussen tijdelijkheid en een monumentale drang dat alles moet blijven bestaan. Het moment van vertwijfeling probeer ik te vangen in mijn installaties.
Een installatie is een samengestelde verzameling van afbeeldingen, foto’s en objecten. Deze afbeeldingen, foto’s en objecten zijn door mij gevonden, gemaakt of zijn een combinatie van beide in de vorm van een collage. Ze staan in de geschiedenis van het te onderzoeken thema. De afzonderlijke vormen worden dusdanig vaak gekopieerd dat de bron, het authentieke beeld, vaak niet meer zichtbaar is, maar dat onzichtbaarheden aan de oppervlakte komen.

Voor mij zijn vragen als: Wat is een afbeelding? Hoe wordt het historische beeld ingezet en wat is zijn oorspronkelijke context? belangrijk in het zoeken naar betekenis in de hedendaagse kunstwereld. Een ander thema in mijn werk de conservering van onze geschiedenis. Ik speel met de object-subject relatie, waarin volgens mij de betekenis ligt van het te aanschouwen beeld of werk. Er is geen oorsprong en er is geen einde, enkel het getoonde moment van de ontwikkeling. De oorsprong ligt in onze cultuur, natuur en kunstgeschiedenis, maar door het proces evolueert de afbeelding in iets nieuws, totdat het compleet los lijkt te komen van zijn oorsprong, maar ook al is het een kleur van een gefotografeerde schilderhandeling, de materie van de oorsprong is aanwezig en niet enkel aan de oppervlakte.

In de tentoonstelling “Voodoo on history” toon ik een collectie van collages die ik sinds 2014 heb gemaakt. Het project ‘The untitled illustrated history project ‘ is begonnen met het uitknippen van historische afbeeldingen. Het vervolg proces van de afbeelding is van groot belang. De afbeelding wordt gebruikt in een collage, deze wordt als ‘back drop’ gebruikt om vervolgens weer terug te keren in een andere collage. De kijker wordt als ware uitgenodigd de rol van archeoloog aan te nemen. Het proces heeft alle bestaande kennis weggenomen, zodat een spelende , onderzoekende blik opnieuw kan waarnemen. De collectie bevat zowel analoge als digitale collage en worden op diverse wijze gepresenteerd. Samen vormen ze het werk, bestaande uit vier hoofdstukken. De proloog, Voodoo on history deel 1 en 2, The untitled illustrated history project en Secret Mountain.

– – – – – – – – – – –
Maand van de filosofie

Flyer MvdF.page1Naast de tentoonstelling ‘Voodoo on history’ is er gelijktijdig en in het kader van de Maand van de Filosofie een aparte presentatie met documentatie die SMAHK zelf in huis heeft, aangevuld met speciaal aangeleverde werken van vier kunstenaars: Pedro Bakker, Ivanka Annot, Frank James en Melvin Bonnet.

Share
Dit bericht is geplaatst in smahk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *