Sandberglezing Jan Bor

jan_bor_03Op vrijdag 25 november om 16.00 uur zal filosoof Jan Bor bij SMAHK de jaarlijkse Sandberglezing houden naar aanleiding van zijn boek Mondriaan filosoof (2015).
De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Elementaire Beelding

Jan Bor laat in zijn boek ‘Mondriaan filosoof’ zien dat Mondriaan’s werk oosterse invloeden heeft ondergaan. Daarin heeft de theosofie, een rond de vorige eeuwwisseling populaire esoterische leer, een rol gespeeld. Maar Mondriaan was te oorspronkelijk om zich door welke leer ook te laten beknotten. Hij was een onafhankelijke schilder en een onafhankelijke denker. Zijn schilderijen tonen een dimensie die geen leer of theorie kan omvatten.

Na afloop gaat Jan Bor graag het gesprek met de zaal aan.

De toegang is gratis

De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg, die een groot deel van zijn jeugd in Assen heeft gewoond.
Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst.
De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.
Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban, Steven ten Thije, Leonard de Paepe, Meta Knol en Mieke Gerritzen.

Share
Dit bericht is geplaatst in lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *