Elementaire Beelding

fab-logo-1Elementaire Beelding
Proposities van 8 kunstenaars

6 november t/m 4 december 2016

Het eeuwfeest van kunststroming De Stijl wordt in 2017 gevierd. Dan is het honderd jaar geleden dat het gelijknamige tijdschrift werd gelanceerd. Ook SMAHK, het Stedelijk Museum Assen, besteedt hier aandacht aan met de tentoonstelling ‘Elementaire Beelding. Proposities van 8 kunstenaars’.
De Stijl streefde naar een beeldende hervorming van de kunst, parallel aan de technische, wetenschappelijke en sociale, fundamentele veranderingen. De kunstenaarsgroep waartoe onder meer Mondriaan en Theo van Doesburg behoorden, kenmerkte zich door onder meer, primair kleurgebruik en een elementaire beeldtaal.
Voor deze groepsexpositie heeft SMAHK acht kunstenaars uitgenodigd van wie het werk voortbouwt op, beïnvloed is door of anderszins gerelateerd is aan de beeldtaal van De Stijl. Deze kunstenaars zijn Wim Biewenga. Wilma Vissers, VosenvanderVeen, Fabian Westphal, Debora Kim, Cordula Prieser, Mabel Bouscholte en Thomas Kooijmans. Fabian Westphal is tevens curator van deze tentoonstelling.
Naast werk van deze kunstenaars is er documentair materiaal te zien over de achtergronden van De Stijl.

Op vrijdagmiddag 25 november om 16.00 uur zal de filosoof Jan Bor een lezing geven, naar aanleiding van zijn boek ‘Mondriaan filosoof’.

De tentoonstelling werd op 6 november onder grote belangstelling geopend door Gert Wijlage.
Open t/m 4 december op donderdag t/m zondag van 13-17 uur.

<

Share
Dit bericht is geplaatst in smahk, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *