Asser Short Docs

asser-short-docs-logo17 september t/m 9 oktober
Een kleinschalig documentair filmfestival met onder meer korte documentaire afstudeerfilms van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht uit de jaren 2014 -2016 en straatfotografie van Gert IJszenga. Het programma is samengesteld door Diederick Helder.

De opening vindt plaats op zaterdag 17 september om 15.30 uur met een Q&A van de regisseurs Diederick Helder en Rick Kluskens van de televisiedocumentaire ‘Zag je het maar’. Deze film is vanaf 14.00 uur te zien.

Filmlijst:

Zag je het maar – Duur 49 minuten.
Regie: Diederick Helder en Rick Kluskens
Zag je het maar is een 50 minuten durende televisie documentaire (HUMAN) die intreedt op een behandelgroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Wij volgen de vierentwintigjarige begeleider Lisanne op haar werk en de jongeren die wonen op haar groep. In beeld wordt gebracht hoe Lisanne vecht om deze jongeren klaar te stomen voor een plek in onze maatschappij.
Zal haar dit lukken?

Droomvergunning – Duur 12 minuten
Regie: Caroline Keman en Paula Vonhof
Zes jaar geleden vluchtte de negenjarige Fayaz samen met zijn moeder uit Afghanistan. Na vele omzwervingen kwam hij in een asielzoekerscentrum in Almere terecht. Fayaz heeft echter geen idee of hij overmorgen nog in Nederland is. Toch blijft de jongen in deze documentaire dromen van een toekomst als dierenverzorger. Een droom die in schril contrast staat met de harde realiteit van het leven als asielzoeker.

Het laatste uur in de zon – Duur: 22 minuten
Regie: Suzanne Jansen
Regisseur Suzanne Jansen portretteert in Het laatste uur in de zon haar broer Emile – een getalenteerd vlieger – die zes jaar lang zocht naar een plek in de cockpit.
Veel afgestudeerde piloten kunnen sinds de economische crisis geen baan in de luchtvaart krijgen. De hoge studieschuld en oplopende kosten dwingen velen om hun droombaan op te geven. Zo ook Emile.
Het laatste uur in de zon schetst de oorsprong van zijn passie, hoe het vliegen hem betoverde en gelijk stond aan een gevoel van zorgeloosheid. Hoe anders is dat gevoel jaren later, nu zijn vliegbrevet is verlopen en zijn studieschuld hem – en onze ouders – tegenwerkt? Een documentaire over het loslaten van verwachtingen en de zoektocht die volgt.

Tabee – Duur:
Regie: Jotte den Dulk
Jacques en Anneke wonen inmiddels 20 jaar in de boerderij die al generaties lang wordt bewoond door de familie van Anneke. Ook Anneke zelf is er opgegroeid. Nu de verzorging van het huis en de bijbehorende camping te zwaar is geworden, en niemand in de familie het huis meer over wil nemen, is het huis verkocht. Terwijl Anneke nog een laatste keer in alle herinneringen duikt, neemt Jacques afscheid van de jaarlijks terugkerende campinggasten.

De laatste nachten – Duur: 18 minuten
Regie: Reneé van der Ven
Joop gaat binnenkort overlijden. Om de naaste familie een moment van rust te bieden, waakt vrijwilligster Loes ’s nachts aan zijn sterfbed. Hier ontmoeten zij elkaar voor het eerst. Joop en Loes leren elkaar in deze laatste fase van Joops leven op een bijzondere manier kennen.
In de intieme observerende documentaire De laatste nachten zie en hoor je wat er zich afspeelt in de nachten dat Loes waakt en hoe ze met gepaste afstand, zorgvuldig in de buurt blijft, om Joop zo goed mogelijk te begeleiden naar een rustig einde.

Het Jonge Sprookje – Duur: 19 minuten
Regie: Cassandra Offenberg.
Een sprookjesachtige reis door de verschillende emoties van jong zijn. Een film die je meeneemt in een zelf gemaakt sprookje over twintigers.

Naast de genoemde films zijn er in SMAHK nog een aantal andere te zien, tijdens deze eerste Asser Short Docs, waarvan we hopen dat dit in de toekomst kan leiden tot een jaarlijks terugkerend, kleinschalig festival.

Te zien van 17 september t/m 9 okotber op donderdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

Share
Dit bericht is geplaatst in lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

5 reacties op Asser Short Docs

 1. Karin Friede de Vries schreef:

  Het is mij niet duidelijk: wanneer is welke film te zien?

 2. Gert Wijlage schreef:

  Short Doc officiële première 28 oktober.
  Een paar weken geleden tijdens het eerste Asser Short Docs Festival in SMAHK konden we reeds kennismaken met de film ‘Mijn kleine grote broer’ van Iris Hogendoorn. Vandaag is de officiële première in het Dansmakers Theater in Amsterdam. Voor meer informatie zie het uitgebreide interview met Iris in de Volkskrant (28/10).

 3. E Verhey schreef:

  Ik was op zoek naar info over de lezing van Jan Bor op 25 nov 2016. Ik had eerder de naam +datum gekregen van een exposant via Facebook. Maar dit raakt soms kwijt.
  Nu kom ik er achter dat het mini pijltje naar rechts bovenaan van Asser Short Docs de verwijzing is naar de info. Erg onduidelijk en bijna onzichtbaar!

 4. smahk schreef:

  Is voorlopig kort opgenomen in ‘elementaire beelding” omdat het daarbij aansluit. Binnekort komt er uitgebreidere info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.