INVESTIGATIONS 5

FullSizeRender10 t/m 24 april 2016

De expositie werd op zondag 10 april geopend met een lezing door Hanka Otte.
Hanka Otte studeerde in 2015 af op Kunst en Kunstbeleid met haar proefschrift Binden of Overbruggen, over de relatie tussen kunst, cultuurbeleid en sociale cohesie. Na afloop hiervan kunnen er vragen worden gesteld.

INVESTIGATIONS 5 is een presentatie van een keuze uit de collectie DeFKa/SMAHK, aansluitend bij de voorgaande INVESTIGTIONS-projecten (2011-2014) en De Nieuwe Tropen (2015). Met onder meer werken van Ingeborg Entrop en René de Rooze.

Bij deze presentatie is ook een bundel verschenen met de gelijknamige titel Investigations 5. Hierin wordt ingegaan op de eerdere Investigations-presentaties rond het thema PhD-projecten en research, specifieker nog: artistic research. Met bijdragen van o.m. Rosanne van Klaveren, Peter van der Weij en Gert Wijlage

Gedurende de periode open op donderdag t/m zondag 13-17 uur.

SMAHK
Venestraat 88
9402GP Assen

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Eén reactie op INVESTIGATIONS 5

  1. Gert Wijlage schreef:

    Cohesie.
    Heldere lezing Hanka Otte bij Smahk, deze zondagmiddag. Een open houding en meer continuîteit als het gaat om kunst en cultuurbeleid, waren twee van haar meest pregnante stellingen. Stellingen gebaseerd op haar promotieonderzoek naar ‘kunst, cultuur en sociale cohesie’ (in Drenthe). Conclusie: “Bezoekers van kunstuitingen vertonen meer overbruggend cohesief gedrag dan mensen die geen kunstuitingen bezoeken maar bijvoorbeeld wel sportwedstrijden”. En uitdagende kunst doet dat bovendien meer dan actieve cultuurparticipatie. Lees in dit verband ook het stuk van Laermans in De Witte Raaf 180 over ‘Eeuwige Bildung?’. Een stokpaardje, maar sluit mooi aan bij meer kennisgerichte – intrinsieke – interessesfeer. Zoals binnen het platform Metaforum Assen. De week erop, dinsdagavond 12 april, zal Thijs Lijster bij De Verdieping in Liff, de vraag stellen in hoeverre kunst en cultuur kan bijdragen aan een meer ‘menselijke’ maatschappij waarin men zich minder ‘inwaarts’ richt, minder rechteloosheid tolereert (“homo sacer”) en weer utopisch wil gaan denken.

    *(P.s. Proefschrift Hanka Otte online beschikbaar.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *