ShowYourColours /3

BramBorloo1 t/m 29 november 2015
De opening vond op zondag 1 november onder grote belangstelling plaats, met een intro door Ton Mars en een dadaïstische performance door Bram Borloo.

ShowYourColours /3 is gebaseerd op interactie en kruisbestuiving tussen beeldende kunstenaars. Initiatiefnemer is Marjan Verhaeghe.

De /1 editie van het project werd in 2011 getoond in Wieze, België. De /2 editie in 2012 in Lausanne, Zwitserland. Voor de /3 editie zocht Marjan in juni 2014 samenwerking met de Nederlandse kunstenaar Wilma Vissers. Die nodigde enkele kunstenaars uit om mee in het project te stappen. Net als in de vorige edities is er verwantschap tussen de deelnemende kunstenaars terwijl ze verschillende nationaliteiten hebben, andere disciplines beoefenen, variëren in leeftijd, ervaring en socio-culturele achtergrond.
Net als in de vorige edities leerden de deelnemers van /3 elkaar tijdens een eerste bijeenkomst kennen en namen ze deel aan een project waarin denkbeelden, concepten, opbouw en werkwijze op vertrouwelijke wijze gedeeld en besproken worden. De kunstenaars van /3 treffen elkaar 3x op locatie. De rest verloopt via internet en in eigen atelier. Via (private) blog, mail & Skype wordt contact gehouden. Bij de presentatie worden ook de kunstenaars van ShowYourColours /1 betrokken.

ShowYourColours is de rode draad. De bedoeling is dat de deelnemende kunstenaars elkaar prikkelen vertrekkend van deze uitspraak, dieper ingaan op het eigen artistiek parcours, nieuwe invalshoeken vinden in de gebruikelijke manier van denken en werken, nieuw werk maken. In een laatste fase gaan alle kunstenaars in overleg om de werken optimaal te presenteren in het SMAHK (Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst). Dat komt zowel het individuele werk als het totaalbeeld ten goede. Confrontatie met publiek is belangrijk. Een concrete tentoonstelling heeft een extra waarde die je via internet niet kan aanbieden: het tastbare, zichtbare, meetbare aspect. Het vinden van een juiste presentatieplek luistert dan ook nauw; zowel de werken als de achterliggende samenwerking moeten belicht worden.

Enerzijds wilde Marjan Verhaeghe door deze manier van werken ‘handvatten’ aanreiken om tot interessante werken te komen die zowel inhoudelijk als vormelijk sterk zijn en een vernieuwend/versterkend aspect inhouden binnen het eigen oeuvre. Anderzijds wilde zij graag communicatie tot stand brengen. Een interesse in de werkwijze en in het verhaal van kunstenaars met een andere achtergrond en werkzaam in een ander medium is de basis voor een samenwerking die internationaal ook iets te betekenen heeft. De tijd en het niet aflatende enthousiasme hebben het project gestuwd. ShowYourColours is ondertussen uitgegroeid tot een interactie tussen kunstenaars uit Litouwen, Zwitserland, Nederland, Zuid Korea-Nederland, Groot-Brittanië, Duitsland en België.
Deelnemers zijn Betty Simonides, Lee EunYoung, Parminderjit, Gabriele Herzog, Ilona Hakvoort, Wilma Vissers, Bram Borloo, Greta Grendaite, Heike Schildhauer, Jay Bakker en Marjan Verhaeghe

Virtueel kan je het verhaal volgen op: http://showyourcolours-presentation.blogspot.com

Informatie over de kunstenaars en afbeeldingen van hun werk vind u in deze leaflet

Share
Dit bericht is geplaatst in smahk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.