Der Fremde in Mir

renederooze proef uitnOpening zondag 18 januari 2015 om 15.00 uur
Vijf kunstenaars, die op een heel andere plek wonen dan waar ze geboren zijn, doen een kleurrijke en krachtige uitspraak over hun werk als kunstenaar in de 21e eeuw, en hoe hun verleden en identiteit daarin een rol spelen.
De kunstenaars zijn geboren en opgegroeid in andere culturen: India, Moldavië, Irak en Israël, Nieuw-Guinea, en, dichterbij, Londen. Hun migratie was een belangrijke cesuur in hun leven. De vraag die curator René de Rooze hen stelt is: Komt je verleden op de een of andere manier in je werk terug? Hoe wordt dat zichtbaar, en hoe verhoudt zich dat tot de hedendaagse vormentaal? Gebruik je persoonlijke ervaringen, zet je die juist weg of pas je ze misschien onbewust toe?
Op de tentoonstelling gaan de persoonlijke standpunten en posities van deze beeldende kunstenaars een dialoog met elkaar aan. Ze kunnen elkaar beconcurreren, maar ook verbreden. De spanningen tussen de verschillende posities maken deze expositie bijzonder interessant. De kunstwerken gaan meer doen dan vrolijk naast elkaar staan of hangen.

De presenterende kunstenaars zijn Joseph Semah, Ilya Rabinovich, Tanya Ury, Monali Meher en René de Rooze.

Tijdens de opening op 18 januari zal kunsthistoricus David Stroband, verbonden aan ABK Minerva, een inleiding verzorgen en zijn er performances te zien van Tanya Ury samen met Kasander Nilist en van Jospeh Semah.

Share
Dit bericht is geplaatst in smahk. Bookmark de permalink.

6 reacties op Der Fremde in Mir

 1. Margriet van den Eijnden schreef:

  Mijn vriend René de Roze heeft mij uitgenodigd voor de expositie van 18 januari. Ik woon in de Biotoop in Haren en zou graag met enkele kunstenaars die hier hun atelier hebben bij de opening aanwezig zijn. (Wie precies is nooit duidelijk tot op de dag zelf bijna, maar we gaan wel vaker met een auto vol naar een expositie/opening elders). Mag ik nog vier mensen meenemen? En zijn daar kosten aan verbonden?
  Met vriendelijke groet,
  Margriet van den Eijnden

  • Smahk schreef:

   Geen probleem Margriet, we kunnen genoeg mensen kwijt. De entree bij de opening is gratis. Let wel op bij het parkeren want voor onze deur is alleen vergunninghouders.

 2. Susanne schreef:

  Ik las over de tentoonstelling “Der Fremde in mir” in het Gezinsblad van vandaag en ben geïnteresseerd. Het zou echter wel zo handig geweest zijn, het adres van het SMAHK en/of telefoonnummer in het artikeltje te vermelden, want niet iedere geïnteresseerde weet, waar zich het museum bevindt. Ik heb het gegoogeld, maar wie dat niet kan? Die laat het er misschien bij zitten.

  Succes met de tentoonstelling, ik ga zeker kijken.

 3. Susanne schreef:

  Ik zou dan toch mijn beklag doen bij het Gezinsblad. Ze zijn daar vaker zo slordig, belangrijke gegevens weg te laten. Ik denk als snuggertje dood is, dat ze hun dan snuggertje maken.

  Groetjes, Susanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *