Reading Institutionalisering

De filosofe Jojanneke Vanderveen gaf op 20 september 2014 een reading bij de opening van de tentoonstelling Onvergetelijk! Ars et Sapientia. Deze tentoonstelling was in het kader van het 20-jarig bestaan van SMAHK/DeFKa.

“Het thema waarover ik gevraagd ben te spreken, is ‘institutionalisering’. DeFKa is een club die zich inmiddels al 20 jaar bezig houdt met Filosofie, de F in DeFKa, en Kunst, de K. 10 jaar geleden, toen DeFKa10 jaar bestond, was ik ook te gast. Toen speelde ik muziek. Ik was hier toen als kunstenaar. Nu ben ik hier uitgenodigd als filosofe en is het koppel dus compleet. Ik moet zeggen: dat doet mij deugd. Niet alleen omdat ik dat koppel van filosofie en kunst zo fantastisch vind, maar ook omdat ik het erg lovenswaardig vind om ook de filosofie van de kunst te bedrijven. Het misstaat een departement voor filosofie en kunst zeer zeker niet om niet alleen met kunst bezig te zijn, maar ook OVER kunst te praten. Dat OVER iets praten noemen we in de filosofie een meta-perspectief. En na te denken over institutionalisering van de kunst, is precies zo’n meta-perspectief.”

De volledige lezing kun je lezen door hier te klikken.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *