Onvergetelijk! Ars et Sapientia

Onvergetelijk20 september t/m 12 oktober
De opening was op 20 september om 14.15 uur met een toelichting door de filosofe Jojanneke Vanderveen over het thema institutionalisering.

Onvergetelijk! Ars et Sapientia is een tentoonstelling over twintig jaar SMAHK/DeFKa en de collectie. Met soms de stroom mee en soms de tijdgeest tegen heeft DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, zich in september 2014 twintig jaar weten te handhaven. Twintig jaar eigenzinnige programmering op het gebied van (actuele) beeldende kunst, video, theater, poëzievoordrachten, lezingen en discussies, architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Dagblad van het Noorden, 3 oktober 2014

Dagblad van het Noorden, 3 oktober 2014

In de tentoonstelling wordt een groot deel van de eigen collectie wordt getoond. Een collectie die de afgelopen twintig jaar is verzameld. Daartoe behoren ruimtelijk werk, schilderijen, tekeningen, grafiek, video’s en publicaties van kunstenaars die sinds de oprichting in 1994 bij DeFKa een tentoonstelling hebben gehad. Het accent van de collectie valt op transdisciplinariteit en kunstreflectie.

Link naar de openingstoespraak door Jojanneke Vanderveen.

Link naar de lijst met tentoongestelde werken

Link naar een recensie door Jelte Hommes van de film Kinderen van het succes.

In relatie tot de tentoonstelling worden tevens een drietal lezingen/discussies georganiseerd rond de thema’s Institutionalisering, Academisering en Collectionering.

Ook zal er een bundel met de titel ‘DeFKa20’ worden uitgebracht waarin de typische DeFKa-sfeer wordt besproken en toegelicht, met veel aandacht voor theoretisch onderzoek. Vanwege beperkte financiële middelen zal de bundel dunner zijn dan ‘Kunst, niets gaat voorgoed veloren’, die werd uitgebracht bij het 10-jarig bestaan. Bij DeFKa gaat kwaliteit altijd al boven kwantiteit en de bundel zal daarom niet minder interessant zijn.

Met twintig jaar historie rijst onvermijdelijk de vraag hoe de toekomst eruit zal zien. Ongetwijfeld anders dan we denken. Ook daarover hoopt SMAHK/DeFKa in september een tip van de sluier te kunnen oplichten.

– – – – – – – – –

Lezingenprogramma in het kader van Onvergetelijk! Ars et Sapientia

20 september 14.15 uur
Opening Onvergetelijk! Ars et Sapientia, tijdens Culturele Seizoen op zaterdag 20 september om 14.15 uur in samenwerking met het Drents Museum, CBK en Drents Archief, met een toelichting door Jojanneke Vanderveen over Institutionalisering.

9 oktober 16.00 uur
Discussie in Academie Minerva over Academisering van Kunst & Kennis, met Eddo Evink (moderator), Anna Ramsair, Ton Mars, Daniel Dennis de Wit en Tine Wilde.

28 november 16.00 uur
Sandberglezing over hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief. Deze keer Meta Knol (dir. Lakenhal, Leiden) over de stedelijke functie van musea en collectionering.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *