Stedelijke Bakens / Urban Beacons

Stedelijke BakensVan 1 t/m 22 juni is er in het Stedelijk Museum Assen de tentoonstelling Stedelijke Bakens / Urban Beacons te zien. Als afsluiting van de tentoonstelling is er op de Dag van de Architectuur, zondag 22 juni om 15.00 uur, een Lezing door Nathalie de Vries van Architectenbureau MVRDV in Theater De Nieuwe Kolk in Assen.

Barbra VerbijOp de Dag van de Architectuur, zondag 22 juni 2014, organiseert SMAHK een lezing over Architectuur in Theater De Nieuwe Kolk te Assen. De lezing wordt gegeven door Nathalie de Vries van Architectenbureau MVRDV.
Nathalie de Vries is een befaamd architect. Samen met haar partners van het internationaal opererende bureau MVRDV is zij onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe spectaculaire markthal van Rotterdam en het nieuwe museumdepot van het Museum Boymans van Beuningen, eveneens in Rotterdam.
SMAHK heeft haar onder meer gevraagd omdat zij vorig jaar een column in het provinciale magazine over ruimtelijke ordening in Noord-Nederland heeft geschreven onder de titel ‘Noordstad’.
Haar lezing zal gaan over Visies op Openbaarheid en de openbare ruimte, in Europa, in Nederland, in het Noorden en in Assen.
In de lezing komen aspecten aan de orde als stad versus landschap en het concept Noordstad, met als aandachtspunten mobiliteit, bereikbaarheid, stabiliteit (geologisch, politiek en economisch) en particuliere initiatieven. Dit laatste sluit daarmee aan bij het landelijk thema van de Dag van de Architectuur ‘Mensen maken de stad’, een thema dat ook in Assen steeds meer aandacht krijgt.
De lezing, met aansluitend discussie, is voor iedereen die geïnteresseerd is vrij toegankelijk en vindt plaats in De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen.

De tentoonstelling van 1 t/m 22 juni in SMAHK heeft als titel Stedelijke Bakens / Urban Beacons is georganiseerd in samenwerking met het Architectuurpodium Assen CM. Te zien zijn prints, foto’s, film en recente documentatie over architectuur en minder bekende kunst in de openbare ruimte. Gebouwen en beelden die als bakens in de stad kunnen worden gezien en die daarmee de stad een gezicht geven. Ook is er in de tentoonstelling beeldend werk te zien van de jonge kunstenaar David Sciarone.
De opening van de tentoonstelling is op zondag 1 juni om 15.00 uur. Daarna is de tentoonstelling t/m 22 juni te zien op donderdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

Tijdens het Architectuurweekeind van 21/22 juni is er op zaterdag 21 juni een fietstocht langs een aantal locaties die op de tentoonstelling te zien zijn. De fietstocht duurt ongeveer anderhalf uur. Verzamelen bij SMAHK aan de Venestraat 88 om 13.30 uur. We vertrekken om 14.00 uur.

Share
Dit bericht is geplaatst in architectuur, smahk. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Stedelijke Bakens / Urban Beacons

 1. GW schreef:

  Aanvulling op de tentoonstelling en correctie van brochure.

  Naast de videoanimatie van David Sciarone was er een radiofoto te zien over de Fokkerstraat (4′) en een videoloop door het Asserbos als een ‘denken’ aan de wandelingen van Willem Sandberg richting de Beilerstraat.
  Deze video’s bevatten trouwens ook specifieke ‘stadsgeluiden’ die bij het thema passen en ook beschouwd kunnen worden als een type ‘stedelijk baken’. Zoals ook sommige nieuwe geluiden – bijvoorbeeld die van scholeksters op de Europaweg – een toevoeging zijn aan de bestaande culturele bebouwing.

  Correctie:
  Brochure Nr. 29, bedoeld wordt dat Evert Rinsema dit huis aan het Kanaal heeft laten bouwen en hier woonde van 1932 tot circa 1955. Hij was een goede vriend van Theo van Doesburg en kende hem vanaf de mobilisatie in 1914. Het Architectuurpodium heeft dit in een eerdere tentoonstelling reeds gedocumenteerd: namelijk tijdens – In Concreto – juni 2008.
  Evert Rinsema, (oud-)schoenmaker, schreef gedichten voor de Drentse en Asser Courant en kreeg samen met zijn broer Thijs Rinsema een nieuwe vleugel in Museum Drachten.
  De brochure is bedoeld als ondersteuning bij een fietstocht; heeft een beperkte oplage en is ondersteund door VVV Assen. Kostprijs 3 euro.

  Citaat Cercleblog:
  “Zoals de slogan luidt: “mensen maken de stad”, kunnen we dit letterlijk nemen, maar ook beeldend, als een vorm van reflectie. Daarbij kunnen we discussieren over het verschil tussen landmarks en orientatiepunten, tussen hoekpunt en herkenning, tussen baken en decorstuk, tussen ruimtelijke ordening en culturele verrommeling. Mensen krijgen ook daardoor de stad die ze maken.” (www.cerclemeudon.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.