In de Openbaarheid

8 november t/m 7 december 2013
De tentoonstelling werd op vrijdag 8 november om 16.00 uur door Leonhard de Paepe geopend met de Sandberglezing 2013.

De themapresentatie In de Openbaarheid sluit aan bij het veelgebruikte ‘kunst in de openbare ruimte’. In dit geval echter gaat het om de algehele sfeer van hoe iets openbaar wordt. Waarom, welke processen zijn hierbij aan de orde en wat zouden de beoogde effecten kunnen zijn? Het gaat dus eveneens om een mediatheoretische invalshoek.

Subthema’s in de presentatie zijn de relatie openbaarheid en toegankelijkheid, openbaarheid en privacy, publieke codering van openbaarheid. Ook zaken als transparantie, manipulatie, expositie- en publicatiedrift komen aan de orde, of zelfs de vlucht uit de openbaarheid om underground of in de marge te gaan opereren.

Ook de jaarlijks door DeFKa georganiseerde Sandberglezing staat dit jaar in het teken van Kunst en Openbaarheid. Deze lezing zal worden gegeven tijdens de opening op vrijdagmiddag 8 november om 16.00 uur.

De tentoonstelling
In de tentoonstelling worden kunstwerken, documentatie en publicaties ‘geopenbaard’ die zich concentreren op het exposeren, het naar buiten brengen van een visie, van een boodschap verpakt als kunst.

Marco van Beers
Annette Behrens
Luc Deleu
Interakt Media / Juul Kraijer
Erik van Loon
De Ondergrond / Chris Brans
Herman Roozen
Frank Sciarone
Bert Scholten
SKOR archief
Space Collection
Betsy Torenbos
Joke Wieringa
Daniël Dennis de Witt

De publicatie
In de publicatie zijn een aantal essays, citaten en illustraties verzameld die vanuit een persoonlijke opvatting direct gerelateerd zijn aan het thema Kunst en Openbaarheid.

Nils van Beek curator TAAK
Marco van Beers designer
Jeroen Boomgaard coördinator Artistic Research UvA
Chris Brans beeldend kunstenaar
Anke Coumans lector Image in Context, Academie Minerva
Erhart directeur Erhart Faundation
Arnoud Odding directeur Rijksmuseum Twenthe
Leonhard de Paepe filosoof publicist
Julie Phillips publiciste
Herman Roozen striptekenaar
Frank Sciarone beeldend kunstenaar
Martijn de Waal universitair docent UvA
Daniel Dennis de Wit beeldend kunstenaar

De publicatie is voor € 4,- verkrijgbaar bij SMAHK.

De Sandberglezing*
Vrijdag 8 november om 16.00 uur
De Sandberglezing 2013, die eveneens in het teken van Kunst en Openbaarheid staat, zal worden gegeven door Leonhard de Paepe, filosoof en publicist. Hij zal zich in de lezing richten op openbaarheid, gedacht in de esthetica van Rancière, met verwijzingen naar interculturele filosofie.

* De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg. Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam en heeft een groot deel van zijn jeugd in Assen gewoond.
De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.
Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban en Steven ten Thije.

Een impressie van de tentoonstelling is verschenen op cultuurblog De Ondergrond.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *