De brieven van Jet

Beste M.

Onze geachte minister Jet Bussemaker heeft onlangs op 10 juni twee brieven de deur uit gedaan. Die ene over haar museumvisie, daar zullen weinigen over vallen. Goed dat we niets opgelegd krijgen, maar wel gehonoreerd worden als we samenwerken.
Maar nu even die andere brief over ‘cultuur beweegt’. Wel erg veel aandacht voor economie en creativiteit die ze het veld onder de neus wrijft. Daarmee neemt ze niet echt afstand van voorgaand beleid en feitelijk ook niet van de bezuinigingen in de vorige ronde. Dat valt me tegen. Die nadruk op de stimulering van de creatieve industrie gaat haar, en ons, nog opbreken. Dat verhaal is zo ontstoken op wensdenken. Eindelijk kunst waar je in het dagelijks leven ook nog wat aan hebt, dat soort gedachten komt bij me op. Natuurlijk vindt ze ook dat kunst in relatieve autonomie zich moet kunnen ontwikkelen, maar de samenleving ligt bij haar voortdurend op het aanrecht klaar. Het is dus volstrekt onduidelijk wat ze verstaat onder creativiteit, kunst en cultuur. Ze gooit alles op een hoop. Daarmee raken haar goede bedoelingen volledig ondergesneeuwd.
Kijk maar eens naar wat ze wil vanuit haar onderwijsvisie op pag. 15. Er moet een maatschappelijke dialoog komen over de waarde van cultuur en de legitimatie van cultuurbeleid. Alsof er niet voortdurend door ons hierover wordt gedebatteerd. En dan moet je je weer verantwoorden. Daar wordt ik heel erg moe van. We kunnen bij wijze van spreken ons begrotingstekort van 6 miljard met een paar schilderijen uit het recent opgeleverde Rijksmuseum in een klap teniet doen en begint zij nog eens te dialogiseren en over ‘impact van de artistieke inspanningen van een instelling’ te babselen. Dat is niet leuk.

Wel leuk is dat zij het heeft over: “de oude verbinding tussen wetenschap en cultuur is verwaterd”. Het is maar goed dat er staat ‘oude’ verbinding, want als iets onze huidige cultuur beheerst dan is het wel de door wetenschap geëvolueerde creatieve technologie. Ze bedoelt waarschijnlijk de relatie tussen kunst en wetenschap en dat doet me goed. Dit blijkt ook uit het voornemen om een Akademie van Kunsten op te richten naar analogie van het KNAW of vermoedelijk bij deze instelling aangeklonken. Maar weer is het haar weer te doen om “het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken”.
Als we, samen met onze kritische minister, mogen concluderen dat een groot ‘maatschappelijke vraagstuk’ vandaag de dag is hoe we kunnen investeren in cultuur en hoe we deze cultuur met z’n allen kunnen ervaren en openmaken (aanbieden met kwaliteit en kennis!), dan lig ik wel weer met haar op een lijn. Om deze door te trekken, heb ik nog een vraag aan jou.
Hoe zit het met dat noordelijk overleg en het convenant wat er aan zou moeten komen. Alle landsdelen heeft ze al gehad, behalve het Noorden/Drenthe. Zie jij een mogelijkheid dat ik haar bij een nieuwe afspraak misschien kan gaan uitleggen wat het Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst in Assen voor Nederland kan gaan betekenen? Dan kan jij meteen het gemeentelijk decentraal contact met haar “beter afstemmen”, waar ze namelijk eveneens op aanstuurt. Kijk maar op diezelfde pagina 15 onderaan.

Groet,
G.

De brief van Jet komt tevoorschijn als je hier klikt.

Share
Dit bericht is geplaatst in smahk, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *