Discussie over Vrijheid

Op zaterdag 1 juni van 14.45 tot 15.30 uur is er in de Buningzaal in warenhuis Vanderveen in Assen een discussie over het thema Vrijheid.
De discussie vindt plaats in het kader van het Castrum Peregrini programma 2013. DeFKa neemt hieraan deel op uitnodiging van Betsy Torenbos / Rood Paleis.

Onder gespreksleiding van Gert Wijlage (DeFKa) discussiëren Jojanneke Vanderveen (studente filosofie), Jonathan van der Meulen (student Nassaucollege) en Pieter van der Zwaag (dichter), samen met het publiek, over het thema Vrijheid.

In de discussie zal worden ingegaan op het idee vrijheid in de context van huidige, nieuwe vormen van kapitalisme, de relatie tot actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen, sociale structuren en de opvatting over het individu daarbinnen.
Daarnaast zal de vraag worden gesteld hoe het staat met de kunstenaar? Is hij nog een ‘ideaal’-voorbeeld voor de vrijheidswens? Of speelt hij deze slechts in dienst van een opdrachtgever?

De toegang is gratis.

– – – – – – – –

Vrijheidsverslag

Zaterdag 1 juni vond er in warenhuis Vanderveen in Assen een discussie plaats rond het thema Vrijheid, in relatie tot actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
Aandachtspunten in discussie waren filosofische reflectie en inspiratiebronnen met betrekking tot vrijheid, de opvatting over het individu daarbinnen (Kierkegaard) en de verbeelding van huidige spanningsvelden in kunst en cultuur.

Onder leiding van Gert Wijlage van het Stedelijk Museum (SMAHK) discussieerden Jonathan van der Meulen (Nassaucollege), Jojanneke Vanderveen (student politieke filosofie) en Pieter van der Zwaag (socioloog en dichter) uitgebreid over dit thema. De discussie begon rustig met wat persoonlijke associaties bij het begrip ‘vrijheid’ en eindigde in een pittig gesprek over kleinschalige maatschappelijke veranderingen.
Geconstateerd werd dat het huidige democratische systeem vooralsnog een hele grote mate van vrijheid kon garanderen, maar dat die vrijheid en die democratie wel onderhouden moet worden. En dat schept verplichtingen ten aanzien van elkaar. Vrijheid is dus slechts als idee een absoluut iets (zie Schopenhauer), maar in de praktijk kan het een tegenstrijdigheid lijken. ‘Negatieve’ vrijheid als vrij zijn van belemmeringen vraagt erom ‘positief’ ingevuld te worden: we voelen ons gedwongen utopisch te denken (Hegel).
Zodoende kan het huidige kapitalisme, in onze vrije maatschappij, de nodige verbeteringen goed gebruiken. Daar zien we op dit moment enkele kleinschalige pogingen toe, bijvoorbeeld bij de toename van coöperatieve initiatieven, onderlinge tussenhandel en de groei van ideële instellingen ook op internet (Time-bank, bitcoin diplomacy).

Volgens Joanneke zal het echter nog wel enige tijd duren voordat een duidelijke sociaal-ethische omslag aanwijsbaar is in onze huidige geldafhankelijke maatschappij. Er is immers een economisch kritieke toestand ontstaan (zie Paul van Tongeren). Kunstenaars kunnen hier een belangrijke rol in spelen door hun engagement te tonen
Volgens Jonathan kan de nadruk op individualisme binnen de liberaal-kapitalistische theorie leiden tot egoïsme (Ayn Rand). Maar hij vindt ook dat door sommige kunstenaars zoals in de popmuziek er teveel naar de wensen van het grote publiek geluisterd wordt.
Pieter van der Zwaag bepleit meer aandacht voor milieu en maatschappelijke zorg die binnen de huidige politieke normen nog te kort schieten en refereert daarbij aan ideeën omtrent nieuwe staatkundige adviesorganen (zie Willem Schinkel). Wat kunstenaars betreft meent hij dat ze moeten laten zien wat idealen inhouden en hij citeert Leo Vroman: “iedereen kan dichten, maar een dichter schrijft het ook op”.

*In het kader van Castrum Peregrini programma Assen
Zaterdag 21 juni 2013, 15.50 – 16.40 uur, Buningzaal Vanderveen
Www.smahk.nl

Gert Wijlage
DeFKa Research

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Discussie over Vrijheid

  1. Guus Slauerhoff schreef:

    Heel goed dit initiatief !!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *