NoordNetNu

1 t/m 23 juni 2012
NoordNetNu is een presentatie met werk van vier kunstenaars, gekozen door Tsjalling Venema (galerie with tsjalling, Groningen), Han Steenbruggen (Museum Belvédère, Heerenveen) en Fabian Westphal (beeldend kunstenaar). Zij hebben elk een lijst met tien kunstenaars gemaakt van wie zij het werk representatief vinden voor de hedendaagse Noord-Nederlandse kunstproductie. Hieruit hebben zij respectievelijk B.C. Epker, Jochem Hamstra en Ton Mars geselecteerd. SMAHK heeft daar zelf Janine van Veen als vierde kunstenaar aan toegevoegd.

De presentatie is tevens bedoeld als pilot voor een grotere tentoonstelling in 2013 en zal aanhaken op de actuele discussie over de functie, de taak en de vorm van het hedendaagse museum, met name waar het musea voor hedendaagse kunst betreft.

Over de hedendaagse Noord-Nederlandse kunst in museaal perspectief zal op zondag 10 juni om 15.00 uur een discussie worden gevoerd. Daarbij zullen Tsjalling Venema, Han Steenbruggen, Fabian Westphal en Gert Wijlage namens SMAHK, hun keuze toelichten en verdedigen.
SMAHK heeft hiervoor een discussiestuk geproduceerd wat tevoorschijn komt als je klikt op Condition Museale. Reacties hierop zijn uiteraard welkom en kunnen in de discussie worden meegenomen.

De tentoonstelling NoordNetNu is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Tot en met 23 juni is ook nog de presentatie ‘Binnensteden’ van het Architectuurpodium Assen CM te zien.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

2 reacties op NoordNetNu

 1. Monika Auch schreef:

  Hi,
  goede zaak en veel werk voor jullie.
  Maar waarom lokaal als globaal zo levendig is ?
  Waarom niet de uitwisseling visualiseren door een lokale kunstenaar een ander niet-lokale/internationale laten uitkiezen?
  Zijn de werkgemeenschappen zichtbaar in jullie project?
  Hoe werken kunstenaars samen/
  Ik mis een reden en de dynamiek achter het criterium “noorden’….
  met hartelijke groeten uit Berlin,
  Monika

  • Adrie Krijgsman schreef:

   De discussie wordt al meteen opgestart, begrijp ik. SMAHK zal zich echt niet binnen het lokale gebeuren gaan verschansen, zie het kopje bovenaan het discussiestuk Condition Museale. Ook is de blik vam de drie curatoren zeer zeker niet beperkt tot Noord-Nederland.
   Eén van discussiepunten zal juist zijn dat er in Noord-Nederland (vrijwel) geen museale instellingen of andere podia zijn waar actuele kunst wordt gepresenteerd (Noord-Nederlanse, noch internationale). En juist deze instellingen zouden lokaal/internationaal bijeen moeten brengen. Daarmee begint de overstijging van het lokale, waar SMAHK/DeFKa zich, zoals je weet, altijd al voor inzet en zal blijven inzetten.
   Hartelijk groet, Adrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *