INVESTIGATIONS – on artistic research

26 mei t/m 18 juni 2011
De afgelopen jaren zijn er, vooral op academisch niveau, diverse bijeenkomsten geweest die zich concentreerden op artistic research in relatie tot Master en PhD trajecten in de beeldende kunst. Ook bij DeFKa (Departement voor Filosofie en Kunst – Assen) zijn er de laatste jaren tentoonstellingen en debatten geweest waarbij de relatie tussen kunst en kennis een hoofdthema vormde. De reacties daarop liepen wijd uiteen, van grote waardering voor de intrinsieke kennis die in het kunstwerk ligt opgeslagen tot ‘kunstenaars moeten gewoon kunst maken’.
De eigen visie van DeFKa wordt daarbij opgeschort. Wat van belang is, is de voortgaande discussie over kunst.

INVESTIGATIONS zal bestaan uit een tentoonstelling, van 26 mei t/m 18 juni 2011, en een debat op 26 mei 2011. Daarbij wil DeFKa naast een inventarisatie van visies en een actuele stand van zaken met betrekking tot kunstkennis en research, een antwoord proberen te vinden op de vraag naar de houdbaarheid en de mededeelzaamheid van deze kennis in relatie tot waarneming en waarheid, consensus en dissensus en de eigenheid van het artistieke proces.

Voor dit project heeft DeFKa een aantal PhD niveau beeldend kunstenaars uitgenodigd om een presentatie te maken.
Een aantal prominente vertegenwoordigers van Master en PhD-opleidingen zijn uitgenodigd voor het debat dat plaats zal vinden rond de presentaties van beeldende, trans- of multidisciplinaire kunst. Opleidingen, zoals die onder meer worden aangeboden bij de MaHKU Utrecht en de Master Artistic Research aan de UvA. Overeenkomstige trajecten zijn te vinden bij onder meer PhDarts DenHaag en het Frank Mohr Instituut Groningen.

Aan de presentatie nemen deel: Tine Wilde, Hans Scholten, Rosanne van Klaveren, Jeremiah Day, Monica Auch, Yvonne Dröge Wendel. DeFKa heeft deze kunstenaars zo geselecteerd dat ze de diverse opleidingstrajecten goed weergeven.
Voor deelname aan het debat op 26 mei hebben toegezegd Jeroen Boomgaard, Peter Sonderen, Janneke Wesseling, Lex ter Braak, Klaas Hoek en Margo Slomp. Het debat staat onder voorzitterschap van Thijs Lijster. Ook bij de selectie van de forumleden is getracht de visies van de diverse opleidingen evenredig aan bod te laten komen.

DeFKa hoopt met INVESTIGATIONS de discussie over nut en noodzaak van PhD-trajecten in de beeldende kunst voor eens en altijd te beslechten. Niet om er daarna het zwijgen toe te doen, maar om zich meer te gaan richten op een goede SMAHK of het belang van een prachtige stad.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.