Zienderogen

5 november t/m 4 december 2010

Zienderogen was een tentoonstelling over waarneming. Naast SMAHK leverden ook DeFKa en de Cercle Meudon bijdrages aan dit project.
De tentoonstelling, als ook de bij de tentoonstelling uitgegeven bundel met theoretische visies van kunstenaars en filosofen over dit thema, concentreerden zich op kunst en waarneming, op kennis en de esthetische attitude. De nadruk lag daarbij op kijkgedrag, waarneming, visueel experiment en oordeelsvorming. Zo stelde Arjen Klomp in de bundel Zien der Ogen: “De manier waarop wij kunst – direct – waarnemen, hangt – indirect – samen met onze voorkennis, het culturele en sociale kader waarin we ons bevinden …”
Goed kijken, en dat geldt ook voor horen, ruiken, proeven en voelen, is iets wat (mede) afhankelijk is van onze voorkennis, is daarmee iets wat we moeten leren en vereist een bepaalde inspanning, een bepaalde onderzoekende houding van de beschouwer.
In gesprekken bijvoorbeeld zijn we er vaak wel op bedacht wat er achter de woorden schuil kan gaan – de diepere bedoelingen. We nemen niet altijd klakkeloos aan dat wat er gezegd wordt, ook werkelijk gezegd wordt, maar zoeken naar betekenis achter die woorden. Ook bij het zien van beeldende kunst worden we in eerste instantie vaak op het verkeerde been gezet. Staaltjes daarvan kwamen we tegen in het getoonde werk van Erica van Loon, Arthur Stokvis, Barthold Boksem, Jan Scheerhoorn, Erik Tode en Koos Buist.

De gelijktijdig met de tentoonstelling verschenen bundel ‘Zien der Ogen’ biedt met een aantal speciaal voor deze bundel geschreven essayistische artikelen een dieper theoretisch inzicht op het aspect waarneming, soms vanuit filosofisch perspectief, soms vanuit een kunstenaarsvisie. Aan de bundel werkten mee: Arjen Klomp, Adrie Snoek, Petran Kockelkoorn, Deborah Hauptmann, Lucas den Boer, Lotte Milena Bosman, Freek Lomme, Arie Hartog, Maria Noel Dourron, Gerhard Bos en Gert Wijlage.

Share
Dit bericht is geplaatst in defka, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.