Sandberglezing 2015

2250455764_141b8be02dZondag 8 november 16.00 uur
Over beeldcultuur

De jaarlijks door SMAHK/DeFKa georganiseerde Sandberglezing zal dit jaar worden gegeven door Mieke Gerritzen, directeur MOTI (Museum Of The Image) in Breda. De titel van de lezing is ‘Beeldcultuur in het digitale tijdperk’. Bij de lezing zal kunstenaar Geoffrey Lillemon optreden als ‘sparring partner’.

“We staan nog maar aan het begin van het digitale tijdperk die een nieuwe cultuur van kennis en communicatie met zich mee brengt. Veelzijdiger, transparanter en toegankelijker. De wereld van hedendaagse visuele communicatie is permanent in beweging en wordt gekenmerkt door voortrazende technologische ontwikkelingen. Dit heeft consequenties voor de positie van kunst en vormgeving zoals we dat kennen. De veranderende rol van kunst en vormgeving in de maatschappij is nog onvoldoende onderzocht. Door het fenomeen beeldcultuur hoog op de agenda te plaatsen maken we hier een begin mee. Beeld is een leidend principe in onze samenleving geworden en is vaak bepalend bij belangrijke kwesties.”

De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg, die een groot deel van zijn jeugd in Assen heeft gewoond.
Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst.
De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.
Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban, Steven ten Thije, Leonard de Paepe en Meta Knol.

Dit bericht is geplaatst in defka, lezingen-debatten, smahk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *