Sandberglezing 2014

Meta KnolVrijdag 28 november 16.00 uur
Over collectionering en de stedelijke functie van musea

De jaarlijks door SMAHK/DeFKa georganiseerde Sandberglezing zal dit jaar worden gegeven door Meta Knol *, directeur van de Lakenhal in Leiden. Zij zal spreken over het thema collectionering en in haar betoog tevens de stedelijke functie van musea betrekken.

De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg, die een groot deel van zijn jeugd in Assen heeft gewoond.
Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst.
De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.
Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban, Steven ten Thije en Leonard de Paepe.

SMAHK
Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst
Venestraat 88
9402 GP Assen
0592 315316
info@smahk.nl
www.smahk.nl

Entree € 1,-

Tijdens tentoonstellingsperioden geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

– – – – – – – –

* Meta Knol studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie maakte Knol tentoonstellingen, schreef ze over beeldende kunst en was ze betrokken bij verschillende culturele initiatieven, zoals het kunstenaarsverblijf Het vijfde seizoen op het terrein van een psychiatrisch ziekenhuis in Den Dolder, het mobiele tentoonstellingspaviljoen Pleinmuseum en het Madness & Art Festival in Haarlem (2010). Knol bekleedt diverse bestuursfuncties in de culturele sector.

Als conservator moderne en hedendaagse kunst was Knol sinds 1997 verbonden aan het Centraal Museum in Utrecht. Ze werkte als onderzoeker aan de collectiecatalogus moderne kunst (2004) en voltooide de intermuseale collectiecatalogus US in NL – Amerikaanse kunst in Nederlandse musea, 1945-2002 (2005). In de zomer van 2004 stelde ze de tekeningententoonstellingen Microkosmos en Zwart op Wit samen. In 2006 was zij curator van de tentoonstelling This is America. Visions of the American Dream. In 2008 realiseerde ze de collectiepresentatie Standpunten. Haar laatste tentoonstelling in Utrecht was Beyond the Dutch – Indonesië, Nederland & de beeldende kunsten van 1900 tot nu (2009), die zij in samenwerking met Enin Supryanto cureerde.

In 2007 publiceerde Knol met Edwin Jacobs en Stijn Huijts het manifest Naar een mondig museum in NRC Handelsblad, dat veel stof deed opwaaien in de Nederlandse museumwereld. Sindsdien is zij een pleitbezorger van museale vernieuwing. Meta Knol was een van de initiatiefnemers van Framer Framed. In augustus 2009 trad zij aan als directeur van het Stedelijk Museum De Lakenhal (Leiden).

In de Lakenhal vonden onder meer plaats de tentoonstellingen Van Doesburg & The International Avant-garde (2009) en Utopia 1900-1940 (2013). Thema’s die nauw aansluiten bij de tentoonstelling In Beweging, t/m 30 november te zien in het SMAHK.

Dit bericht is geplaatst in lezingen-debatten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *