21 maart 2012
De Graansilo, café Marktzicht en het Wapen van Drenthe zijn op 21 maart onderwerp van discussie geweest in De Nieuwe Kolk in Assen. Daar werd onder grote belangstelling een forumbijeenkomst gehouden over het thema ‘Herbestemming’. De discussie stond onder leiding van Fokko van der Veen van Kwint Architecten uit Assen.
De inleidende sprekers Paul Meurs, Frank van der Velden en Victor Ackerman plaatsten de toekomstperspectieven van de drie markante panden in een breder kader. Daarbij bleek, dat het er vooral op aankomt om belanghebbende partijen om de tafel te krijgen. Samenwerking tussen eigenaren, overheid, maar ook particuliere initiatieven kunnen ertoe leiden, dat interessante locaties daadwerkelijk onder handen genomen worden. Herbestemming van karakteristieke panden draagt bij aan de identiteit van de stad en hoeft niet duurder te zijn dan nieuwbouw. Voor Assen is het van belang niet te lang te wachten met het herbestemmen.
Nieuwe initiatieven, juist ook van particuliere zijde, moeten zich aandienen en zouden door de overheid meer gefaciliteerd kunnen worden. Ook zou het helpen als bestemmingsplannen flexibel worden toegepast of snel gewijzigd.
Tijdens de discussie met het panel, bestaande uit de inleiders aangevuld met Ellen Schild, Pieter Brink en Erik Appel, werden onder meer de volgende punten en suggesties aangesneden:
– Samenwerking belanghebbende partijen
– Samenbundeling drieslag overheid, eigenaar, nieuw initiatief, op het juiste moment
– Coöperatie en klantgerichtheid
– Broedplaatsen
– Meldpunt nieuwe initiatieven
– Bestemmingsplannen flexibiliseren
– Eenpersoonsappartementen/collectief wonen in het Wapen van Drenthe (i.s.m. zorginstellingen)
– Sloop pand Collardslaan achter het Wapen van Drenthe voor tweede ontsluiting bovenverdieping
– Openstellen havengebied voor tijdelijke creatieve oplossingen, en/of
– Nieuwbouw bij de silo voor stimulans dynamiek, naast evenementen
– Gevraagd: lange termijnvisie overheid (samen met partners) en schaarste creëren door matiging nieuwbouw in off-center locaties als Kloosterveen en Citadel, om herbestemming in de stad te stimuleren.
– Deze drie panden als cases, en welke nog meer?
– Leegstand is risico vandalisme/brandstichting
– Relatie stedenbouw: Wapen is moeilijke hoek, markttechnisch niet interessant.
– Relatie stedenbouw: herbestemming is identiteit, onderdeel van Binnenstadsvisie
– Relatie stedenbouw: Marktzicht en Silo behouden, karakteristieke panden en deel Florijnas in ontwerpfase.
De forumdiscussie georganiseerd door het Architectuurpodium Assen CM maakte onderdeel uit van het stedenbouwkundig onderzoek toegespitst op deze voor Assen markante panden, met de vraag naar hun unieke omstandigheden, de ruimtelijke kwaliteit van de locaties en hun sociaal-cultureel functioneren. Daarbij staat de vraag centraal naar wat transformatie verhinderd en welke initiatieven er ontwikkeld zijn of ontwikkeld zouden kunnen worden. Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.
Inleidingen/medewerking door Victor Ackerman (DAAD Architecten), Erik Appel (Asser Historische Vereniging), Fokko van der Veen (Kwint Architecten), Prof. dr. ir. Paul Meurs (TU Delft), Ellen Schild (Studio Groen+Schild BV), Pieter Brink (B+O Architecten) en Frank van der Velden (Drents Plateau). De afsluiting wordt verricht door Albert Smit, wethouder vastgoed en monumentenzorg, Gemeente Assen.
Het gebouw ’t Wapen van Drenthe intrigeert me. Een prachtig, historisch pand op een toplocatie. En het staat al jaren leeg en te verpauperen. Helaas heb ik het geld niet om het te kopen. Wel heb ik een idee.
Een TT-museum & grand café
De TT is nog steeds en al jaren de trekpleister van Assen. De TT verdient een centrale plaats in ons centrum. Het zou kunnen rekenen op veel bezoekers en een spin-off kunnen hebben naar het theater; het Drenths Museum en de horeca in de stad.